Lichtkoepel is niet gemaakt om op te staan, zegt gemeente

Lichtkoepel is niet gemaakt om op te staan, zegt gemeente

Lichtkoepel is niet gemaakt om op te staan, zegt gemeente; geen extra beveiliging na traumatische val kind
Het ernstig ongeluk op het dak van basisschool De Zuidsprong in Enschede leidt niet tot nieuwe veiligheidsmaatregelen. Zondag viel daar een kind door een lichtkoepel en raakte ernstig gewond. De koepel was niet afgeschermd met een hek of metalen rooster. Dat wordt ook niet aangebracht. Ook niet bij andere scholen.

De gemeente Enschede, die over de schoolgebouwen gaat, beschouwd dit als een incident. Maatregelen zijn daarom niet nodig. Het kind was daar met meerdere jongeren op het dak. Volgens buurtbewoners speelden ze daar. Dat gebeurt vaker op die school.
 

Springen van dak naar dak
Volgens omwonenden springen ze dan soms van dak naar dak: dat verspringt in hoogte. Politie en school willen verder niets zeggen over het incident. Bijvoorbeeld hoe het kind precies door de koepel viel. De politie doet verder ook geen onderzoek naar het ongeluk.
Het kind raakte in elk geval zo ernstig gewond dat er een traumahelikopter werd opgeroepen om een arts zo snel mogelijk ter plaatse te brengen. Het kind werd daarna per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Over hoe het nu met het kind gaat, worden geen mededelingen gedaan.

Geen valbeveiliging
De lichtkoepel had geen valbeveiliging. Die bestaan er wel, in de zin van een hek er om heen of een metalen rooster erover. Een lichtkoepel is een zwakkere plek in het dak en daarom altijd een risico voor mensen die daar moeten zijn, bijvoorbeeld voor een reparatie. Bij reparaties rond zo’n koepel dienen monteurs zich zelf te zekeren.
De gemeente Enschede zegt geen noodzaak te zien om hekken of roosters te plaatsen. „Lichtkoepels zijn bedoeld om licht door te laten. Ze hebben geen valbeveiliging, omdat de lichtkoepels ook niet zijn bedoeld om op te staan. Ze zijn ook niet gemaakt om het gewicht van een persoon te kunnen dragen”, laat een woordvoerder desgevraagd weten.“
Dit incident van afgelopen weekend is daarom geen aanleiding om de lichtkoepels op daken van de Enschedese scholen aan te passen.


Vaker gewaarschuwd
Buurtbewoners van de Zevensprong zeiden dat kinderen vaak op het dak spelen. Sommigen zouden de kinderen ook wel eens hebben gewaarschuwd. „De ouderen van een jaar of 14 trekken de kleinere gewoon naar boven. Kinderen van een jaar of zeven speelden er ook.”
Een aantal omwonenden zei tegen Tubantia dat ze ook wel eens de politie hadden gebeld. „Maar als die er aan komt, gaan ze snel aan de andere kant van het dak naar beneden en er vandoor.” De politie reageert daar verder niet op. Ze zegt dat het kind niet alleen op het dak was, maar beschouwt het als ‘een zeer noodlottig ongeval’. Daarom wordt er verder ook geen uitgebreid onderzoek gedaan. Omdat er uit niets blijkt dat er strafbare feiten zijn gepleegd, waar het kind slachtoffer van werd.
Of er inderdaad vanuit de buurt wel eens wordt geklaagd kon de politie niet bevestigen. „Voor zover wij hebben kunnen nagaan, is het voorval van afgelopen weekend echt een incident. Bovenal hopen wij dat het jonge slachtoffer weldra herstelt.”

Lees verder